Traumatherapie (PTSS)

Waarom danstherapie als je een trauma hebt?

De praktijk is gespecialiseerd in de behandeling en verwerking van Trauma’s  van seksueel misbruik, ook wel (C)-PTSS genoemd (Complexe-Post Traumatische Stress Stoornis), (structurele) dissociatie, DIS en AGDS (voorheen DIS NAO, Dissociatieve Stoornissen Niet Anders Omschreven).

Podcast interview met Renate Hoenselaar over het werken met DIS en Transgenerationeel Georganiseerd Geweld (TGG) is te beluisteren op:
https://shows.acast.com/vaktherapie-de-podcast-1/episodes/dans-en-bewegingstherapie-bij-dis-en-overlevers-van-ritueel-
of https://open.spotify.com

Klik voor een interview met Renate op deze link: https://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/waarom-danstherapie-als-trauma-hebt/

Saskia verteld waarom het volgen van danstherapie voor haar belangrijk was:
“Na heel veel jaren verschillende soorten therapieën te hebben gehad dacht ik, ik heb nu alles verwerkt en kan eindelijk verder met mijn leven. Helaas mijn ‘hoofd’ had alles verwerkt maar mijn lijf hield me tegen. Incest, seksueel misbruik het zijn woorden die je vaker tegenkomt of hoort maar echt weten wat het met iemand doet en het niet zien als taboe is er nog niet helemaal in de maatschappij. Incest maakt je leven kapot maar het maakt ook je lijf kapot. Al vanaf baby heb ik dit aan den lijve ondervonden. Nu 41 jaar later kan ik pas zeggen; ik voel eindelijk mijn lijf weer!!! Door incest verkrampt je hele lijf en wil je je lijf niet voelen. Je gaat om te overleven uit je lijf om niet te voelen. Dit heeft mijn lijf 41 jaar lang gedaan met alle gevolgen van dien. Door danstherapie kon ik mijn lijf pas weer voelen. Iets wat al die andere therapieën niet konden omdat je daar alleen met je hoofd bezig bent. Bij incest heb je zeker een therapie nodig waardoor je lijf ook heelt want het is je lijf die het ondergaat. Danstherapie was voor mij de uitkomst. De 1e sessie was wonderbaarlijk, ik voelde mijn lijf, het stromen van alles in mijn lijf. Zo bijzonder en uniek. De sessies daarna werden alleen maar intenser. Mijn vluchtgedrag van gevoelens uit mijn lijf werd geheeld. Ik durfde mijn lijf weer te voelen en het was zo, zo fijn om mijn lijf weer te voelen zonder angst, pijn, verdriet of verkramping. Ik zit nu voor het eerst echt goed in mijn lijf. Sta nu echt goed met beide benen op de grond. Voel alles in mijn lijf, kan rust aan (iets waar ik voorheen bang voor was) in mijn lijf. Het maken van de bewegingen op muziek, het loslaten van de verkrampingen deed mijn lijf helen. Dit was het laatste wat ik nog nodig had om eindelijk verder te kunnen. Dankjewel Renate voor alle sessies. Het heeft mijn leven voorgoed veranderd!”
Saskia

Waarom  je lichaam betrekken bij de verwerking van je trauma? 
Bij traumabehandeling wordt er vaak gekozen voor een verbale therapie. Het nadeel hiervan is dat het trauma dan grotendeels op cognitief niveau verwerkt wordt terwijl het lichaam, waar zoveel mee gebeurd is, buiten schot blijft. En juist het lichaam huisvest veel vroegere ervaringen. Deze ervaringen kun je niet zomaar in een kluis zetten, de deur op slot doen en de sleutel weggooien om vervolgens verder te gaan met je leven. 

Renate: “ik heb vrouwen en mannen in behandeling gehad die bij aanvang van de therapie noemden dat ze het trauma verwerkt hadden. De problemen waar ze nu tegenaan liepen hadden alleen te maken met werk, het gezin draaiende houden, relaties, contacten….Startend met dans- en bewegingstherapie kwamen de trauma’s toch naar boven. Door aan de slag te gaan met het lichaam en de beweging werden vroegere ervaringen getriggerd en bleek het trauma nog wel degelijk een rol te spelen in het huidige leven”.

Hoe ziet de trauma therapie met het lichaam er uit? 
Omdat ik kijk waar jij bent in het verwerken van het trauma zijn de oefeningen die ik aanreik verschillend. Toch valt er in het algemeen iets over te zeggen:
– Voor je stabiliteit is het ten eerste belangrijk om te kijken of je goed gegrond bent: sta je stevig op de grond, waar is het gewicht in je lichaam, hoe is je ademhaling en waar zit er beweging in je lichaam? Hoe meer gegrond je bent, hoe meer je kunt opvangen van wat er op je afkomt aan emoties en situaties. 
– Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke overlevingsmechanismen je hebt opgebouwd in je lichaam en in je beweging. Wat is er nodig om hier anders mee om te gaan zodat de mechanismes een ‘kracht’ worden? Of zoals een vrouw in de therapie het noemde “je kunt er een overlevingskracht van maken”.
– Hoe kun je hoorbaar en zichtbaar worden in je proces naar verwerking: je hebt waarschijnlijk jarenlang je mond moeten houden, je hebt je misschien onzichtbaar gemaakt of een zodanige muur om jezelf heen gebouwd dat de ander wel op afstand bleef. We kijken binnen de therapie hoe jij dit nu doet en hoe je hier stap voor stap, in je eigen tempo, verandering in kunt aanbrengen door in beweging te komen en je stem te gebruiken.
– Hoe ga je om met boosheid, verdriet, angst, blijheid? Heeft het misbruik jouw boosheid aangewakkerd of heb je dat juist de kop in moeten drukken waardoor het goed is dit weer toe te laten, voel je steeds angst of doe jij of je altijd vrolijk bent zodat mensen niet zien hoe jij je werkelijk voelt? Voelen wat er in je lichaam gebeurt, luisteren naar lichaamssignalen en laten zien wat je voelt non-verbaal en verbaal. Je lichaam en beweging is hierin een belangrijk instrument wat je juist kan ondersteunen i.p.v. dat het een last is.
-Lichamelijk contact: juist de behoefte aan een ‘normaal’ lichamelijk contact is iets wat bij mensen met een seksueel trauma regelmatig naar voren komt maar door de negatieve ervaringen zo moeilijk is. Vanuit de dans- en beweging kijken we hoe dit voor jou werkt: waar ligt je grens, waar ligt je angst, wanneer wordt je alert en wat heb jij nodig om hier stappen in te zetten.
– Humor: een belangrijk item binnen de therapie als het om trauma gaat. Met humor kun je juist nieuwe stappen zetten, uit je comfortzone stappen en zien dat je een geweldig arsenaal van technieken hebt ontwikkeld die je soms ook heel goed van pas komen. 

“Wat ik in danstherapie heb ervaren kan ik niet meer ont-leren want mijn lichaam onthoudt  het”.
Een mooie nieuwe afscheidszin van Anne Mathijssen bij het afsluiten van haar traject binnen de praktijk. Wil je meer lezen en zien over hoe zijn haar proces bewandeld heeft door de jaren heen kijk dan op haar site Ga het Aan

Hoe doe ik dit als therapeut? 
Het volgen en spiegelen is een belangrijk item. Het volgen van de bewegingen van jou door mee te bewegen,  het spiegelen van het lichaam om te ervaren wat er gebeurt. Observeren door samen te bewegen. Kijken en (na) vragen waar je behoefte ligt en waar je aan toe bent. Luisteren naar wat je te vertellen hebt met je bewegingen, je lichaam en met je stem. Samen kijken hoe en wat het beste werkt om je lichaam weer te gaan voelen, gevoelens weer toe te laten, het lichaam weer te accepteren. Ik reik vanuit mijn opleidingen en ervaring de oefeningen aan, begeleid je maar wat ik vooral doe is meebewegen.

In deze video legt Jim Hopper uit hoe ons brein werkt bij trauma & seksueel misbruik:

Youtube filmpje over: Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective

Rosanne in Therapie: Rosanne houd een blog bij van haar sessies danstherapie binnen de praktijk. Je komt de blogs tegen op FB en op haar website, ook kun je je abonneren op deze blogs via: https://www.rosanneintherapie.nl/

Informatie over DIS

www.DIS-is-me.nl
Over de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) doen sterke verhalen de ronde, maar hoe is het nu écht om DIS te hebben? DIS is me is een online project waarin een team van ervaringsdeskundigen de anonieme ervaringen van een brede groep mensen met DIS verzamelt en deelt. Wil jij weten hoe DIS er uit ziet kijk dan naar dit filmpje: Dis is Me video
Flyer: flyer Project DISis me A4 Download
Ervaringen van mensen met DIS/AGDS en hun naasten: DIS is me Digitale publicatie
Wil je meer thema’s bekijken ga dan vooral naar deze link: https://www.dis-is-me.nl/publicatie/bekijk-en-download

DIS is my body: mensen met DIS vertellen hier hoe zij hun lichaam ervaren en wat hun helpt om meer in hun lichaam te komen: https://www.dis-is-me.nl/publicatie/thema-3

Literatuur
In het eerste Nederlandse Danstherapie boek staat een hoofdstuk van mij over danstherapie bij cliënten met een misbruik verleden. Het boek is te bestellen via o.a. https://www.accouitgeverij.nl/winkel/danstherapie.
Er zijn inmiddels ook aardig wat boeken geschreven door ervaringsdeskundigen en vrouwen die een misbruikverleden hebben.
Als ervaringsdeskundige beschrijft Melissa van der Meer hoe o.a. dans- en bewegingstherapie heeft bijgedragen aan haar verwerking. (middels de training Agape in België waar ze zelf aan deelnam): https://happyinjelijf.nl/boek-seksueel-misbruikt/
Eén van de andere van boeken is van Iris van Zomeren. Via deze link kun je alvast wat pagina’s lezen: https://www.elikser.nl/van-waanzin-naar-wijsheid.htm.
Zij beschrijft hierin hoe zij o.a. met Somatic Experiencing van Peter Levine haar trauma heeft kunnen verwerken.

Via trainingen bij Transact (nu Movisie) en verschillende traumacursussen heb ik mij gespecialiseerd in trauma. Najaar 2017 heb ik aanvullend de opleiding SensoriMotor Psychotherapy Level 1 gedaan van Pat Ogden.

Sensorimotor psychotherapy is een techniek, ontwikkeld door Pat Ogden.  De techniek is gebaseerd op neurofysiologisch onderzoek over traumatisering (ontregeling van het stressmechanisme), hechtingstheorieën en mindfulness. Het  werkt direct met de lichamelijke (verdedigings)reacties die ontstaan bij schokkende gebeurtenissen ( freeze-fight-flight-submit ). Sensorimotor psychotherapie richt zich op het ‘hier en nu’. De lichamelijke en emotionele impact van het trauma wordt duidelijker. Maar ook dat je manier van je hechten en contact door stress beinvloed worden en dat chronisch fysieke patronen ontstaan. Kijk in deze video hoe Pat Ogden werkt:

De therapie binnen mijn praktijk is geschikt voor jongeren en volwassenen met een trauma: zowel voor vrouwen als voor mannen.

Dans- en bewegingstherapie is een lichaamsgerichte therapie waarin niet allen het dansen maar juist ook het lichaam en zijn beweging centraal staat. Je hoeft niet van dansen te houden om voor deze therapie te kiezen! 
Neem vooral contact op als je vragen hebt of vraag een intake en/of proefsessie aan.

Aangesloten bij:

banner-website-hulpv-na-seks-misbruik

http://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/renate-hoenselaar-dans-en-bewegingstherapie-arnhem-2/