Onderzoek Beeldend- en Danstherapie

Onderzoek door student Beeldende Therapie Rachel Hendriksen

In het voorjaar van 2019 zal Rachel binnen Praktijk Hoenselaar haar onderzoek starten binnen haar opleiding Vaktherapie Beeldende therapie HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen).
Hieronder verteld zij wat zij gaat doen en wanneer en hoe je haar tegen kunt komen.

De kracht van beeldende therapie en danstherapie bij een trauma. 

Bewegen is hetgeen we allemaal elke dag doen, zonder dat je er echt bij stil staat. Voor mij is beweging altijd heel belangrijk geweest; als uitlaatklep in sport, om mij te concentreren op school en een middel om mensen te ‘helpen’. Zodoende heb ik het CIOS afgerond met als uitstroomprofiel bewegingsagogie.

Mijn naam is Rachel Hendriksen (26 jaar) een enthousiaste, leergierige, geïnteresseerde, open(-minded), afstuderend student aan de opleiding vaktherapie beeldend met een passie en interesse voor beweging, het lichaam, mensen en de natuur.

Gedurende de opleiding vaktherapie beeldend kwam ik op verschillende gebieden in aanraking met trauma en heeft dit mij sindsdien bezig gehouden. In de opleiding ervaarde ik een gemis aan kennis omtrent het werken met trauma, namelijk het lichaam en beweging. Door mij hierin te verdiepen ben ik in aanraking gekomen met danstherapie. Deze bijzonder mooie therapievorm heb ik ook zelf mogen ervaren waardoor mijn enthousiasme groter is geworden en ik mij na mijn afstuderen graag verder wil verdiepen in danstherapie.

Naast mijn interesse voor danstherapie ben ik afstuderend beeldend therapeut. Het beeldend middel ervaar ik ook als zeer waardevol. In beeldende therapie wordt bijvoorbeeld de psyche waarneembaar in een product wat buiten jezelf (dus van afstand) bekeken kan worden. Het product is tastbaar, wat bij de andere vaktherapieën vaak niet het geval is. Zo heeft dan ook iedere vaktherapeutisch middel haar eigen kwaliteiten. Met het beeldend middel, mijn passie voor dans en mijn eigen idee over de belangrijkheid hiervan, ben ik zelf gaan experimenteren met het combineren van beeldend en dans. Daarnaast mag ik het laatste semester van de opleiding mijn scriptie schrijven bij Praktijk Hoenselaar, met als thema het combineren van een behandelaanbod met beeldende therapie en danstherapie voor de doelgroep trauma naar aanleiding van seksueel misbruik.

Voor mijn scriptie gaan Renate en ik samenwerken, wat betekend dat ik bij praktijk Hoenselaar beeldende therapie ga geven naast de danstherapie die Renate geeft.