Beeldende therapie

Niet alleen praten maar ook doen en ervaren!


Beeldende therapie – een vorm van vaktherapie (voorheen creatieve therapie) – is een ervaringsgerichte therapievorm. Met behulp van beeldende materialen (klei, verf, potlood, krijt e.d.) gaan we aan de slag met jouw hulpvraag. Hierbij gaat het niet over het maken van een mooi beeldend werk maar over de ervaring en de inzichten die het proces en het beeldend werk met zich meebrengen.

Met je handen iets maken en met je lichaam bewegen is anders dan vanuit je hoofd over iets praten. Het is leren en ontwikkelen vanuit ondervinden, vanuit beleven en ervaren met je lichaam en al je zintuigen.

Je maakt het zichtbaar en voelbaar wat er in jouw lichaam en binnenwereld gebeurt
Het beeldend werken biedt de mogelijkheid om dat wat jij in jouw lichaam ervaart te vormen en te uiten in beeld. Ook biedt het beeldend werken en de beeldende materialen een creatieve ingang om gewaar te worden van het lichaam, de lichaamssensaties en lichaamssignalen en helpen zij je (weer) te verbinden met jouw lichaam en jouw binnenwereld, waardoor je weer dichter bij jezelf komt.

Daarbij zet ik ook beweging in binnen de beeldende therapie. De gevormde beelden kun je bijvoorbeeld gaan ervaren in je lichaam en deze, met of zonder materiaal, in beweging brengen. Hoe voelt dit? Wat ervaar je? Welke beweging is er? De lichaamsgerichte benadering die ik hanteer in de beeldende therapie helpt je om weer te leren voelen, je weer te verbinden met het lichaam en haar wijsheid.

Ik ben werkzaam in Nijmegen en in Arnhem, La Cappella therapie- en cultuurcentrum, waar ik samenwerk met Praktijk Hoenselaar.
Voor meer informatie zie mijn website: https://praktijkevoli.nl/beeldende-therapie/

Over mij
Mijn naam is Rachel Hendriksen, leuk je te ontmoeten!
Dankbaar ben ik iedere keer weer om de ander te mogen ontmoeten en mee te mogen wandelen in zijn of haar proces. Verwonderd door de innerlijke kracht van mensen begeleid ik hen met warmtevolle passie in hun ontwikkeling. Ik haal er veel energie en dankbaarheid uit om erbij te mogen zijn, te begeleiden en de ander te zien groeien en steeds weer iets stralender in en met eigen kracht in zijn of haar leven te zien gaan staan.


Luisterend en voelend wat er achter de woorden ligt ontmoet ik jou in al jouw kleur en begeleid ik jou naar een gezonder evenwicht waarin je steeds meer jouw stralende zelf kan zijn.

Nadat ik ben afgestudeerd als bewegingsagoog, heb ik de opleiding tot beeldend therapeut gevolgd. Met mijn passie voor het lichaam en beweging heb ik mij gedurende deze opleiding verder verdiept in het werken met beweging en het lichaam in de beeldende kunst en therapie.
Naast mijn ervaringen en kennis met het beeldend middel, het fysiek lichaam en beweging heb ik ook de kracht van mijn (hoog)sensitiviteit en intuïtie mogen ervaren en ontwikkelen. Voor mij is dit een waardevol ‘instrument’ geworden die mij helpt de ander op een diepgaander niveau te kunnen ontmoeten en begeleiden.

in 2019/2020 heb ik onderzoek gedaan naar het aanbieden van beeldende en danstherapie in de behandeling van vrouwen met een trauma als gevolg van seksueel misbruik. Lees hier haar onderzoeksverslag:
Rachel Hendriksen – Onderzoeksverslag – Bachelor Vaktherapie beeldende therapie

Vergoeding van beeldende therapie valt onder de aanvullende zorg. Ik ben aangesloten bij:
VBAG, Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze
RBCZ, Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg

Ben je nieuwgierig geworden, wil je meer informatie, heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan een kijkje op mijn website of neem gerust contact met mij op: